Gå til hovedinnhold Gå til footer

STOR TEST AV STØYDEMPING

STOR TEST AV STØYDEMPING TIL BIL

Hvilken effekt gir støydemping av bil? Det ønsket vi å finne ut, og samlet derfor et knippe biler og spesialister på Gardermoen Speedway for testing.

Langtest av bil uten og med støydemping

Da har vi altså testet flere bilmodeller på en bane på 1 km. Vi ønsket også å ta en mer langvarig test av en enkelt bil for å få så mange målinger som mulig slik at et forskjellene blir mer tydelig. Dermed ble en Subaru Outback 2018 utstyrt med testutstyr.

Den første tiden kjørte bilen uten støydemping. Etter tilstrekkelig antall målinger ble bilen støydempet med Mercasol. I tredje fase ble det gjort tester med både støydemping og komplett understellsbehandling.

Det ble satt opp 7 testpunkter som var i hastighetssoner fra 50 til 100 km/t. Totalt ble det utført 56 målinger mellom 2. juni og 2. september.

Resultater fordelt på hastighetssonene varierte mellom -1,08 dB til -2,67 dB reduksjon. Altså en tydelig reduksjon i alle målte hastigheter og underlag. Når alle sonene slås sammen gir det en gjennomsnittlig reduksjon på 1,77 dB.

Støydemping av moderne biler er effektivt

Vi opplever en vesentlig reduksjon av støy i kupeen på støydempede biler, men har tidligere sett at det mangler gode tall for hvor mye man faktisk kan forvente å redusere støyforplanting i moderne biler. Gjennom disse testprosedyrene mener vi at vi nå har klart å tallfeste reduksjonen av støy i kupeen gjennom en lang rekke testpunkter på forskjellige typer biler.

Vi har sett at f.eks. den støydempede VW Tiguanen fikk ca 1,5 dBA i redusert støy (ut fra kortbanetestingen). Kia fikk spesielt god effekt i fremre del av kupeen på hele 2 dBA i redusert støy. Ut fra langtesten med Subaru Outback ble det registrert et gjennomsnitt på 1,77 dBA reduksjon fordelt på 56 målinger. Selv om det er et vanskelig materiale å lage sammenligninger av, ser vi uansett hvordan støybildet generelt blir bedre i alle tilfeller. Dette er svært overbevisende resultater, som bekrefter tilbakemeldingene fra kunder som allerede har fått støydempet bilen.

Les mer om støydemping her.

Støydemping har blitt stadig viktigere ettersom støy fra underlaget i nyere tid har blitt en vesentlig del av lydbildet i kupeen.

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av nettstedet. Du kan fortsette å bruke dette nettstedet som vanlig hvis du godtar dette.

Les mer om personvern og cookies